
Heb je meer ruimte nodig, maar wil je niet verhuizen? Dan is een dakopbouw een slimme oplossing. Met een dakopbouw creëer je extra woonruimte door één of meerdere verdiepingen op je bestaande woning te bouwen. Een dakopbouw is ideaal als je wilt uitbreiden, maar je woningoppervlak liever niet op de begane grond vergroot.
Er zijn verschillende manieren om een dakopbouw toe te passen, afhankelijk van de woning en jouw wensen. De ene woning heeft een plat dak, de ander een schuin dak, en soms wil je juist boven een aanbouw, garage of schuur extra ruimte maken. Voor elke situatie is er een passende oplossing. In dit overzicht leggen we per type dak en bouwwerk uit wat de mogelijkheden zijn, zodat je eenvoudig kunt bepalen welke dakopbouw het beste past bij jouw woning en plannen.
Ook als jouw woning een schuin dak heeft kun je extra ruimte binnenshuis creëren met een opbouw. Heb je veel ruimte nodig? Dan kun je het beste kiezen voor een opbouw over de breedte van de woning. Een nokverhoging is dan het meest praktische type dakopbouw.
Heb je een kleine woning maar wil je toch meer leefruimte? Dan kun je op een schuin dak ook een dakkapel laten plaatsen. Deze opbouw creëert direct meer ruimte en licht in je woning. Ook omdat er meer daglicht naar binnen komt lijkt de ruimte optisch veel groter.
Als je een woning hebt met een plat dak zijn de mogelijkheden voor een dakopbouw vrijwel eindeloos. Je kunt namelijk eenvoudig een extra nieuwe verdieping laten plaatsen in de vorm van een opbouw. De vormgeving kan daarbij schuin zijn, maar ook rechthoekig. Dit type opbouw wordt vaak gebruikt voor het creëren van een thuiswerkplek of thuiskantoor.
Als je kiest voor een opbouw op een plat dak, kun je zelfs nadenken over een extra dakterras. Daardoor heb je eigenlijk niet één, maar twee extra ruimtes beschikbaar in je woning. Deze opbouw is vooral een populaire opties voor woningen zonder buitenruimte.
Heb je naast je woning een garage of een schuur en wil je deze ruimte graag uitbreiden? Ook dan kun je een dakopbouw laten plaatsen. Misschien voor extra opslagruimte van tuingereedschap of andere materialen. Afhankelijk van de regels en benodigde vergunningen, kun je ook een opbouw op een garage plaatsen als woon- of werkruimte.
Heb je een aanbouw laten plaatsen door een vakman? Ook deze ruimte kun je, afhankelijk van de soort aanbouw, bebouwen. Houd er wel rekening mee dat dit niet altijd in het bestemmingsplan van jouw gemeente past. Je zult vooraf dus onderzoek moeten doen. Als je een opbouw op een aanbouw wilt plaatsen, is het ook belangrijk dat de constructie van de aanbouw solide genoeg is om het gewicht van de opbouw te kunnen dragen. Een ervaren vakman kan je precies vertellen aan welke belangrijke dingen je moet denken bij dit project.
Een prefab dakopbouw is een kant-en-klare opbouw die grotendeels in de fabriek wordt gemaakt. In plaats van dat alle onderdelen ter plekke worden opgebouwd, wordt de complete opbouw van tevoren geproduceerd en daarna in één keer op je dak geplaatst. Dit zorgt voor een snellere bouwtijd, minder overlast en vaak ook lagere kosten. Vooral bij woningen met een plat dak is een prefab dakopbouw een populaire keuze.
Het proces begint met het opmeten van je woning en het maken van een ontwerp. Daarna wordt de opbouw in een fabriek geproduceerd, inclusief wanden, ramen, dakconstructie en isolatie. Alles wordt precies op maat gemaakt voor jouw huis. Zodra alles klaar is, wordt de prefab opbouw met een kraan op je dak gehesen en stevig verankerd aan de bestaande constructie.
De plaatsing zelf duurt vaak maar één tot twee dagen. De rest van de werkzaamheden, zoals het aansluiten van elektra, afwerken van binnenwanden en schilderen, gebeurt vervolgens op locatie. Zo heb je snel resultaat, zonder wekenlang een open dak.
Een prefab dakopbouw heeft meerdere voordelen ten opzichte van traditionele bouw:
Hoewel prefab veel voordelen biedt, zijn er ook een paar zaken om rekening mee te houden:
Een prefab dakopbouw is vooral geschikt als je een snelle, efficiënte en betaalbare oplossing zoekt om meer ruimte te creëren. Heb je een plat dak, standaardmaten en geen bijzondere ontwerpwensen? Dan is prefab vaak een uitstekende keuze. Ook voor mensen die tijdens de bouw graag zo min mogelijk overlast willen ervaren, is deze aanpak ideaal.
Een dakopbouw biedt niet alleen extra vierkante meters, maar ook eindeloos veel mogelijkheden om je woning beter af te stemmen op jouw leven. Of je nu behoefte hebt aan rust, ruimte of meer comfort: met een dakopbouw kun je alle kanten op. Je bepaalt zelf hoe je de nieuwe ruimte inricht, afhankelijk van je gezinssituatie, woonwensen en toekomstplannen.
Veel mensen kiezen voor een dakopbouw om een extra slaapkamer te maken. Dit is ideaal als je gezin groeit, je kinderen ouder worden of als je vaak logés over de vloer hebt. Een aparte slaapkamer bovenop je woning geeft niet alleen ruimte, maar ook meer privacy voor iedereen in huis. Denk bijvoorbeeld aan een ouderslaapkamer met meer rust, of juist een gezellige kamer voor een kind of tiener.
Heb je in je huidige badkamer weinig ruimte of deel je die met het hele gezin? Dan is een tweede badkamer in de dakopbouw een uitkomst. Je kunt er bijvoorbeeld een royale inloopdouche of ligbad plaatsen, of kiezen voor een extra toilet en wastafel. Vooral in drukke huishoudens biedt dit veel gemak. Door slimme plaatsing van ramen of daklichten krijg je bovendien veel natuurlijk daglicht binnen.
Sinds thuiswerken steeds normaler is geworden, kiezen veel mensen ervoor om van de dakopbouw een thuiswerkplek te maken. Hier kun je rustig werken zonder gestoord te worden, met voldoende licht en ventilatie. Of je nu fulltime thuiswerkt of af en toe wat uren maakt: een rustige werkkamer boven je hoofd maakt een wereld van verschil.
Ben je graag creatief bezig of heb je een hobby waar je ruimte voor nodig hebt? Denk dan aan een hobbykamer, muziekkamer of zelfs een kleine schilderstudio. Een dakopbouw biedt voldoende ruimte om je spullen op te bergen én een fijne plek om ongestoord bezig te zijn met wat je leuk vindt.
Voor gezinnen met jonge kinderen of tieners is een extra verdieping een uitkomst. Je kunt er een speelhoek maken, een gamekamer of een tv-ruimte waar je kinderen zich kunnen terugtrekken. Zo houd je de woonkamer rustiger en creëer je tegelijk een leuke, eigen plek voor de kinderen.
Sommige mensen kiezen ervoor om de dakopbouw in te richten als zelfstandige woonruimte. Denk aan een studio voor een inwonend kind, een ouder familielid of zelfs om te verhuren (als de gemeente dat toestaat). Deze opzet vraagt wel extra voorzieningen zoals een eigen badkamer, keukenblok en aparte ingang, maar het kan een slimme investering zijn voor de lange termijn.
Een dakopbouw is een grote verbouwing die veel voordelen biedt, maar er zijn ook belangrijke aandachtspunten. Het is geen simpele klus, dus het is slim om vooraf goed na te denken over wat erbij komt kijken. Hieronder lees je waar je op moet letten als je een dakopbouw overweegt, zodat je niet voor verrassingen komt te staan.
Niet elk huis is zomaar geschikt voor een dakopbouw. De constructie van je woning moet stevig genoeg zijn om het extra gewicht te dragen. Vooral bij oudere woningen is het belangrijk om eerst een bouwkundig onderzoek te laten doen. Een constructeur of architect bekijkt of de fundering en draagmuren sterk genoeg zijn. Zonder goed advies kun je te maken krijgen met verzakkingen of scheuren — dat wil je natuurlijk voorkomen.
Een dakopbouw verandert het uiterlijk van je woning flink. Het is belangrijk dat het ontwerp past bij de rest van het huis én bij de huizen in de straat. Soms stelt de gemeente eisen aan de kleur, de hoogte of de vorm. Werk daarom samen met een architect of bouwkundig tekenaar die ervaring heeft met dit soort projecten. Zo vergroot je de kans dat je ontwerp wordt goedgekeurd en mooi aansluit op de rest van het huis.
Een dakopbouw kan invloed hebben op het uitzicht en de privacy van je buren. Daarom is het slim om je buren vooraf in te lichten over je plannen. Dit voorkomt misverstanden of bezwaren tijdens het vergunningsproces. In sommige gevallen kunnen buren bezwaar maken, bijvoorbeeld als de opbouw het zonlicht in hun tuin wegneemt. Goed overleg voorkomt veel gedoe achteraf.
Bij het ontwerpen van je dakopbouw is het belangrijk om te letten op goede isolatie en ventilatie. Niet alleen voor warmte, maar ook voor geluid. Zeker als je van plan bent om de ruimte te gebruiken als slaapkamer, kantoor of badkamer, wil je dat het comfortabel is in zomer én winter. Denk ook aan genoeg daglicht, bijvoorbeeld met ramen, daklichten of zelfs een dakterras.
Een dakopbouw is een flinke investering. Afhankelijk van de grootte, afwerking en locatie kunnen de kosten oplopen tot tienduizenden euro’s. Houd ook rekening met bijkomende kosten, zoals de vergunningsaanvraag, tekeningen, constructieberekeningen en afwerking aan de binnenkant. Door vooraf een duidelijk budget te maken (en een beetje extra ruimte in te bouwen voor onvoorziene kosten) voorkom je financiële verrassingen.
Een dakopbouw is een slimme manier om je woning uit te breiden zonder dat je hoeft in te leveren op buitenruimte. Of je nu extra kamers nodig hebt, meer daglicht wilt of simpelweg meer comfort zoekt: een dakopbouw biedt veel voordelen. Hieronder lees je waarom steeds meer mensen kiezen voor deze vorm van uitbreiding.
Een van de grootste voordelen van een dakopbouw is dat je meer woonruimte creëert zonder dat je grondoppervlak kleiner wordt. In tegenstelling tot een aanbouw aan de achterkant of zijkant van het huis, bouw je bij een opbouw juist omhoog. Dat is vooral handig als je een kleine tuin hebt of geen ruimte hebt om uit te breiden op de begane grond. Je benut de hoogte van je woning optimaal, zonder in te leveren op buitenleven.
Het plaatsen van een dakopbouw vergroot niet alleen je woonoppervlak, maar verhoogt ook de waarde van je huis. Woningen met een dakkapel, nokverhoging of volledige opbouw worden aantrekkelijker voor kopers, omdat ze meer ruimte en mogelijkheden bieden. Je investering betaalt zich vaak deels of zelfs volledig terug bij verkoop. Dit maakt een dakopbouw niet alleen een praktische, maar ook een financiële keuze.
Een dakopbouw zorgt voor meer lichtinval in huis. Door nieuwe ramen, daklichten of zelfs een dakterras toe te voegen, komt er meer natuurlijk licht binnen. Dat geeft niet alleen een prettig gevoel, maar maakt ruimtes ook optisch groter. Vooral op een donkere bovenverdieping of in een woning met weinig ramen is dat een groot pluspunt.
Is je gezin uitgebreid of werk je vaker thuis? Dan biedt een dakopbouw een praktische oplossing. Je kunt er een kinderkamer, werkkamer, badkamer of hobbyruimte van maken. Zo hoef je geen concessies te doen in de bestaande ruimtes beneden. De nieuwe verdieping geeft je de vrijheid om je woning aan te passen aan je veranderende situatie.
Veel mensen komen op een punt dat hun woning eigenlijk te klein wordt. Toch wil je misschien niet verhuizen, bijvoorbeeld vanwege de buurt, school van de kinderen of fijne ligging. In dat geval is een dakopbouw een manier om langer in je vertrouwde huis te blijven wonen, zonder in te leveren op comfort of ruimte. Je past je huis aan je leven aan – in plaats van andersom.
Een dakopbouw is een flinke investering, maar daar krijg je ook veel voor terug. Je woning wordt ruimer, comfortabeler én meer waard. Toch wil je natuurlijk eerst weten wat je ongeveer kwijt bent voordat je aan zo’n project begint. De kosten van een dakopbouw hangen af van meerdere factoren, zoals het type dak, de grootte van de opbouw, de gebruikte materialen en je persoonlijke wensen. Een simpele uitbreiding kost minder dan een luxe opbouw met badkamer, dakkapel of dakterras.
Daarnaast spelen ook vergunningskosten, tekenwerk en eventuele aanpassingen aan de bestaande constructie een rol. Geen dak is hetzelfde, en dus is de totaalprijs altijd maatwerk.
In de meeste gevallen kost een dakopbouw tussen de €20.000 en €50.000. Dit bedrag is voor een standaard opbouw van 20 tot 30 vierkante meter, inclusief basisconstructie, isolatie, ramen en eenvoudige afwerking aan de binnenzijde.
Wil je de ruimte luxer inrichten, bijvoorbeeld met een extra badkamer, hoogwaardige afwerking of maatwerk meubels, dan kunnen de kosten oplopen tot €60.000 of meer. Hoe meer comfort je toevoegt, hoe hoger de prijs. Denk hierbij aan vloerverwarming, ingebouwde verlichting, extra dakramen of geluidsisolerende wanden.
Bij woningen met een plat dak liggen de kosten meestal wat lager. Dat komt doordat de constructie eenvoudiger aan te passen is en de bouw sneller kan worden uitgevoerd. Bij een schuin dak moet vaak het dak worden aangepast of verhoogd, bijvoorbeeld met een nokverhoging. Dit maakt het project technisch ingewikkelder en daardoor duurder.
De uiteindelijke prijs is sterk afhankelijk van de vorm en toepassing van de opbouw. Hieronder een indicatie van de gemiddelde kosten per type dakopbouw:
Let op: deze bedragen zijn richtprijzen en kunnen per regio, aannemer of situatie verschillen. Een exacte prijs krijg je pas na een offerte op maat, waarin ook zaken zoals vergunningen, transport, steigers of prefab-mogelijkheden zijn meegenomen.
Ook de keuzes die je maakt in materiaalgebruik en afwerking hebben invloed op de prijs. Denk hierbij aan:
Er zijn meerdere onderdelen die samen bepalen hoeveel je uiteindelijk betaalt voor een dakopbouw. Hieronder zie je de belangrijkste punten die invloed hebben op de totaalprijs.
De vorm van je dak speelt een grote rol in de kosten. Een plat dak is eenvoudiger te bewerken en heeft vaak een stevige basis. Daardoor is het plaatsen van een opbouw technisch minder ingewikkeld en dus goedkoper. Bij een schuin dak moet meestal de dakconstructie aangepast worden, en dat kost meer tijd, materiaal en arbeid. Denk dan bijvoorbeeld aan een nokverhoging of het gedeeltelijk verwijderen van bestaande dakdelen.
Hoe groter de opbouw, hoe hoger de kosten. Een kleine dakopbouw van 10 tot 15 m² kost natuurlijk minder dan een volledige verdieping van 40 m². Maar let op: grotere opbouwen zijn per vierkante meter vaak iets goedkoper, omdat sommige vaste kosten (zoals bouwtekeningen en vergunningen) dan verdeeld worden over een groter oppervlak.
Het soort materiaal bepaalt een groot deel van de prijs. Zo is een opbouw van houtskeletbouw vaak goedkoper dan beton of steen, en lichter van gewicht. Ook de afwerking aan de binnenkant telt mee. Wil je glad gestucte wanden, ingebouwde verlichting en een luxe vloer? Dan loopt de prijs op. Houd daarnaast rekening met isolatie, kozijnen, ramen en eventuele zonwering.
Wil je een badkamer, toilet of wasruimte in de opbouw? Dan heb je extra installatiewerk nodig, zoals waterleidingen, afvoer, elektriciteit en ventilatie. Dat zorgt voor extra kosten bovenop de bouwsom. Een eenvoudige slaapkamer of werkkamer is dus voordeliger dan een luxe badkamer of studio.
In de meeste gevallen heb je een omgevingsvergunning nodig. Daarnaast moet een architect of bouwkundig tekenaar bouwtekeningen en constructieberekeningen maken. De kosten voor vergunningen en voorbereiding liggen gemiddeld tussen de €2.000 en €5.000.
Tot slot speelt de bereikbaarheid van je woning ook mee. Als er moeilijk bij te komen is, moet er misschien een kraan of steiger worden ingezet. Ook de keuze tussen een traditionele bouw of een prefab opbouw (die in de fabriek wordt gemaakt en op je woning wordt geplaatst) heeft invloed op de kosten én de bouwtijd.
Nee, dat mag niet. Als je meer ruimte in huis wilt creëren met een dakopbouw op een schuin- of plat dak, heb je altijd een omgevingsvergunning nodig. De regels en richtlijnen met betrekking tot bij-, aan- en opbouwen zijn opgenomen in het bestemmingsplan voor de omgeving waarin je woont. Vraag dus altijd eerst een gesprek aan bij jouw woongemeente.
In veel gevallen krijg je wel een vergunning voor het laten plaatsen van een dakopbouw, maar moet deze wel aan bepaalde regels voldoen. Hierbij kun je denken aan de afstand tot de gevel van je woning of het aangezicht vanaf de straat. Als je de opbouw wilt plaatsen aan de straatzijde, dan heb je mogelijk ook toestemming van de welstandscommissie nodig.
Deze commissie let vooral op praktische zaken. Zoals de soort woningen in jouw straat en de directe omgeving. Past de dakopbouw die je wilt laten plaatsen bij het straatbeeld? Welstand kijkt ook naar de plek van de dakopbouw. Wil je deze bijvoorbeeld laten bouwen op een bestaande garage of een schuur, een woning met een schuin dak of een plat dak?
Daarnaast wordt ook de status van je woning gecontroleerd. Heeft deze een beschermde status of is het een Rijksmonument? Dit kan invloed hebben op de goedkeuring van de aanvraag. Als laatste mag ook het woongenot en de privacy van je buren niet in het geding komen. De commissie controleert dit, maar het is ook verstandig om ze zelf te informeren.
Weten of je een vergunning nodig hebt voor je dakopbouw? Lees verder op de website van de Rijksoverheid.
Een dakopbouw is een mooie manier om meer ruimte in huis te maken, maar het is geen project dat van de ene op de andere dag klaar is. Je hebt te maken met voorbereiding, vergunningen en natuurlijk de bouw zelf. In totaal duurt het hele traject gemiddeld vijf tot acht maanden, afhankelijk van je situatie en keuzes. Hieronder leggen we stap voor stap uit wat je kunt verwachten.
Voordat de bouw begint, moet je in de meeste gevallen een vergunning aanvragen bij de gemeente. Dit traject kost tijd, omdat er veel bij komt kijken. Je begint met het inschakelen van een architect die bouwtekeningen maakt. Ook worden er constructieberekeningen gedaan om te controleren of je woning de extra verdieping aankan.
Vervolgens dien je de vergunningsaanvraag in bij de gemeente. De beoordeling hiervan duurt meestal 8 tot 13 weken. In deze periode mogen buren bezwaar maken. Als er bezwaren komen, kan het proces enkele maanden langer duren. Zonder bezwaren is de vergunning vaak na drie maanden rond.
Zodra je de vergunning hebt, kan de echte voorbereiding beginnen. De aannemer bestelt de materialen, zoals kozijnen en hout voor de constructie. Sommige onderdelen hebben langere levertijd, dus die worden zo vroeg mogelijk ingepland.
In deze fase wordt ook een bouwplanning gemaakt met alle betrokken partijen. Daarnaast wordt een bouwkraan geregeld om materialen te tillen, en de woning voorbereid, zoals het verwijderen van dakdelen. Er wordt tijdelijke dakbedekking aangebracht tegen regen, en er worden veiligheidsmaatregelen getroffen voor jou, je buren en de vakmannen.
Een goede voorbereiding is essentieel om de bouw straks soepel te laten verlopen.
De bouw zelf bestaat uit verschillende stappen. Elke week wordt er aan een ander onderdeel gewerkt, van het aanpassen van de constructie tot de afwerking van het interieur. Hier zie je hoe het meestal verloopt:
De bestaande woning wordt verstevigd. Denk aan extra balken, kolommen of stalen liggers. Dit zorgt ervoor dat de woning het gewicht van de opbouw goed kan dragen. In deze fase blijft het oude dak vaak nog op zijn plek.
Nu gaat het snel. Het oude dak wordt verwijderd en de nieuwe vloer en dakconstructie worden geplaatst. Dit is een belangrijke fase waarin de woning tijdelijk open ligt. Een waterdichte afdekking is daarom cruciaal bij slecht weer.
De kozijnen worden geplaatst, net als eventuele dakramen of dakkapellen. Daarna wordt het dak wind- en waterdicht gemaakt met de definitieve dakbedekking. De buitenkant van de opbouw is nu bijna klaar.
Tijd voor het binnenwerk. Leidingen voor water, stroom en verwarming worden aangelegd. Binnenmuren worden geplaatst, de trap wordt gemonteerd en het stucwerk wordt uitgevoerd.
In de laatste weken worden de vloeren gelegd, muren geschilderd en eventueel sanitair geplaatst. Ook de laatste details, zoals plinten, schakelaars en verlichting, worden nu afgewerkt.
In totaal ben je dus gemiddeld 6 tot 8 maanden bezig van plan tot oplevering. Soms kan het sneller, zeker bij prefab dakopbouwen. Maar vaak geldt: hoe beter de voorbereiding, hoe soepeler de uitvoering. Goede communicatie met je vakman is daarin net zo belangrijk als een realistische planning.
De duur van een dakopbouw verschilt per situatie. Zelfs met een strakke planning kunnen er altijd factoren zijn die voor vertraging zorgen. Denk aan het weer, de levering van materialen of de bereikbaarheid van je woning. Hieronder lees je welke zaken van invloed zijn op de totale bouwtijd én hoe je vertraging zoveel mogelijk kunt voorkomen.
Het weer speelt een grote rol bij de voortgang van de bouw. Vooral tijdens het hijsen van materialen of het verwijderen van het oude dak kunnen harde wind en regen voor vertraging zorgen. In de winter komt daar nog vorst bij, wat het werken met materialen zoals beton en kit moeilijker maakt. Ook zijn de werkdagen korter door minder daglicht, wat de planning kan vertragen.
Als je woning lastig te bereiken is, bijvoorbeeld in een smalle straat of zonder ruimte voor een kraan, vraagt dit om extra voorbereiding. Soms moeten er aparte vergunningen worden geregeld voor een kraan op de openbare weg, of is er extra tijd nodig om materialen handmatig naar boven te krijgen. Dit heeft direct invloed op de planning.
Een dakopbouw met een eenvoudige, rechthoekige vorm is sneller te realiseren dan een ontwerp met schuine daken, grote glaspartijen of constructieve aanpassingen aan de bestaande woning. Hoe complexer het ontwerp, hoe meer tijd er nodig is voor zowel voorbereiding als uitvoering.
Niet alle bouwmaterialen zijn altijd direct leverbaar. Bij schaarste of als je kiest voor specifieke of duurzame materialen met een langere levertijd, kan dit invloed hebben op de startdatum of het tempo van de bouw. Vooral kozijnen, dakramen en isolatiemateriaal zijn soms niet op korte termijn beschikbaar.
Een dakopbouw is een flinke verbouwing met veel keuzes en aandachtspunten. Logisch dus dat je met vragen zit. Hoe lang duurt het? Heb je een vergunning nodig? En wat kost het nou echt? In deze veelgestelde vragen geven we heldere antwoorden op de meest voorkomende vragen, zodat je goed voorbereid aan jouw project kunt beginnen.
In de meeste gevallen is een omgevingsvergunning verplicht. Je verandert namelijk de constructie van je woning én het straatbeeld. De gemeente kijkt onder andere naar hoogte, lichtinval, afstand tot de buren en of het ontwerp binnen het bestemmingsplan past. Een architect of aannemer kan je helpen bij de aanvraag. Houd rekening met een doorlooptijd van 8 tot 13 weken voor goedkeuring.
Weten of je een vergunning nodig hebt voor je dakopbouw? Doe de check bij de Rijksoverheid.
De kosten van een dakopbouw liggen gemiddeld tussen de €20.000 en €50.000. Dit hangt af van het type dak, de grootte van de opbouw, de gebruikte materialen en de gewenste afwerking. Wil je bijvoorbeeld een extra badkamer, een dakterras of een luxe afwerking? Dan kunnen de kosten oplopen tot €60.000 of meer. Vraag altijd meerdere offertes aan voor een goed beeld van de prijs.
Van idee tot oplevering ben je gemiddeld 6 tot 8 maanden bezig. De vergunningsaanvraag duurt meestal 3 tot 6 maanden. De voorbereidingen daarna nemen zo’n 2 tot 4 weken in beslag. De bouw zelf duurt gemiddeld 6 tot 10 weken. De exacte duur hangt af van de complexiteit van het ontwerp, de weersomstandigheden en de beschikbaarheid van materialen.
Ja, ook op een schuin dak is een dakopbouw mogelijk. In dat geval kies je vaak voor een nokverhoging of een combinatie met dakkapellen. De constructie is iets ingewikkelder dan bij een plat dak, waardoor de kosten en bouwtijd iets hoger kunnen uitvallen. Een ervaren vakman weet precies wat technisch mogelijk is bij jouw woningtype.
Zeker. Je voegt woonruimte toe én verhoogt het aantal bruikbare vierkante meters van je huis. Daardoor stijgt de waarde van je woning. Een dakopbouw is dus niet alleen praktisch, maar ook een slimme investering. Bij verkoop maakt het je huis aantrekkelijker op de markt.
Ja, dat is juist het mooie van een dakopbouw. Je kunt de ruimte volledig naar wens indelen. Populaire keuzes zijn een extra slaapkamer, badkamer, werkkamer of speelruimte voor kinderen. Als je water- en stroomaansluitingen laat aanleggen, is een badkamer of werkplek goed mogelijk.
Dat kan in veel gevallen, mits de onderliggende constructie stevig genoeg is. Een vakman of constructeur kan bepalen of de fundering en wanden de extra belasting aankunnen. Voor een opbouw op een garage of uitbouw heb je ook meestal een vergunning nodig. Laat dit altijd vooraf goed onderzoeken.
Een prefab dakopbouw wordt vooraf in de fabriek gebouwd en op je woning geplaatst. Dat zorgt voor minder overlast, een kortere bouwtijd en vaak lagere kosten. Prefab is vooral geschikt voor platte daken en standaardmaten. Bij een schuine kap of maatwerk is traditionele bouw soms beter geschikt.
Een dakopbouw via Topvakmannen.nl verloopt in een paar eenvoudige stappen:
Bij Topvakmannen.nl kennen wij al onze vakmannen persoonlijk. Wij werken alleen samen met betrouwbare, ervaren vakmensen waar we uitstekende ervaringen mee hebben. Ons selectieproces is streng: wij letten bij iedere vakman die zich aanmeldt op o.a. ervaring, opleiding, reviews van andere klanten en communicatieve vaardigheden. Of je nu een loodgieter, elektricien, schilder, timmerman of aannemer nodig hebt, wij zorgen ervoor dat je wordt gekoppeld aan een vakman die perfect bij jouw klus past.
Wanneer je je gegevens bij ons achterlaat, gaan wij direct aan de slag. Wij selecteren maximaal drie geschikte vakmannen uit ons netwerk en brengen je met hen in contact. De vakmannen komen langs en brengen daarna op basis van jouw wensen een offerte uit. Dit zorgt ervoor dat je snel en efficiënt offertes kunt vergelijken, zonder overspoeld te worden door ongewenste telefoontjes of e-mails.
Daarnaast zijn jouw gegevens bij ons in veilige handen. Wij verkopen deze nooit door aan derden. Onze service gaat verder dan alleen het leggen van contact: wij blijven betrokken en zijn altijd telefonisch bereikbaar, zowel voor, tijdens als na de klus. Wil je weten hoe anderen onze service hebben ervaren? Lees dan de reviews van onze tevreden klanten! Meer weten over onze dienstverlening of praktische tips voor jouw bouwproject? Bekijk onze veelgestelde vragen of lees onze tips voor je klus.
Femke is partner in een bouw- en timmerbedrijf, voerde zelf meerdere verbouwingen uit en werkt dagelijks samen met vakmannen. Vanuit die ervaring schrijft ze voor Topvakmannen.nl over alles rondom verbouwen en vakwerk.