
Bouwsector 2025: Duurzaam, digitaal en prefab
De bouwsector in Nederland verandert snel. Na een moeilijke periode in 2024, waarin de sector met 3% kromp, groeit de bouw in 2025 weer een beetje. Er wordt een groei van ongeveer 1,5% tot 1,6% verwacht. Dit komt vooral doordat er weer meer huizen gebouwd worden en er veel wordt geïnvesteerd in duurzame oplossingen.
Duurzaam bouwen wordt de norm
In 2025 is duurzaam bouwen niet meer optioneel, maar verplicht. De regels worden strenger, bijvoorbeeld de MPG-norm (die meet hoe milieuvriendelijk een gebouw is). Steeds vaker wordt er gebouwd met natuurlijke materialen zoals hout en hennep. Het doel is dat in 2030 minstens 30% van de nieuwe woningen voor een groot deel uit deze biobased materialen bestaat. (RVO, 2024)
Snel en slim bouwen met prefab en digitale tools
Om sneller en met minder fouten te bouwen, gebruiken steeds meer bedrijven prefab onderdelen. Die worden in de fabriek gemaakt en op de bouwplaats in elkaar gezet. Dit scheelt tijd en afval. Ook wordt er vaker gebruikgemaakt van digitale hulpmiddelen, zoals Building Information Modeling (BIM), waarmee bouwbedrijven beter kunnen samenwerken en plannen.
Vakmannen hard nodig
Er is een groot tekort aan vakmannen in de bouw. Tussen 2025 en 2028 zijn er zo'n 60.000 extra mensen nodig. Opleidingen spelen hier een belangrijke rol, net als zij-instromers (mensen die uit een andere sector komen) en vakmannen uit het buitenland. Ook platforms zoals Topvakmannen.nl spelen hierin een rol. Wij helpen consumenten bij het vinden van betrouwbare vakmannen én helpen vakmannen met het ondernemen.


Tekort aan vakmannen zet bouwsector onder druk

Vanaf 2026: 7K voor elke betaalbare woning, meer werk voor vakmannen

Door Femke de Kruif
Femke is partner in een bouw- en timmerbedrijf, voerde zelf meerdere verbouwingen uit en werkt dagelijks samen met vakmannen. Vanuit die ervaring schrijft ze voor Topvakmannen.nl over alles rondom verbouwen en vakwerk.